Geschiedenis
 
Popkoor Spirit is een dynamisch koor dat actuele popmuziek combineert met een pakkende choreografie, moderne geluids- en lichttechnieken en elementen uit het theater. Uitverkochte zalen en lovende kritieken zijn het gevolg. De wortels van dit succesvolle popkoor liggen echter in een heel andere hoek...
 
De beginjaren
In 1967 werd Groep Jongerenmissen Dongen opgericht door Kapelaan Rombouts en een aantal jongeren die zich betrokken voelden bij de kerk maar die zochten naar een eigen uitingsvorm van dat geloof. JMD verzorgde vanaf dat jaar complete jongerenvieringen in alle Dongense parochies. 

De jaren tachtig: experimenteren met popmuziek en theater
De verschillen met die begindagen zijn talloos, maar één ding is hetzelfde gebleven: het succes en enthousiasme waarmee het koor werd ontvangen. Jarenlang stond JMD garant voor stampvolle kerken en swingende vieringen. Naarmate de jaren verstreken voelden steeds minder leden zich verwant met de kerk. Ook toen al was er sprake van buitenkerkelijke optredens zoals korenfestivals waarin het koor steeds meer het popgenre opzocht. Tegelijkertijd ontstond er steeds meer interesse in elementen uit het theater. De combinatie van muziek en theater leidde in 1984 tot een eerste grootse productie: Jesus Christ Superstar.

De jaren negentig
De ontwikkeling die was ingezet leidde uiteindelijk tot een logische maar radicale beslissing. In 1990 maakte JMD de definitieve keuze om uitsluitend buiten de kerk verder te gaan en zich te ontwikkelen als popkoor. Een nieuwe naam werd gekozen en popkoor Spirit was geboren.
Na een aarzelend en zoekend begin heeft Spirit zich in de jaren negentig ontwikkeld tot een enthousiast popkoor. Het koor brengt muziek op hoog niveau en wordt begeleid door een vaste band. De optredens worden voorzien van originele choreografie. Onder leiding van professionele dirigenten werd in de loop der jaren een zeer uitgebreid en geavanceerd repertoire opgebouwd. 

Klaar voor spectaculaire shows
In 1994 had het popkoor zich zo ver ontwikkeld dat de eerste grote productie gerealiseerd kon worden: “Dream”, een avondvullende show met zang en dans. Deze show was een daverend succes. Al snel werd de organisatie van een volgende grote show opgestart en in 1998 voerde het popkoor “Spirit on the Rocks” acht keer op voor uitverkochte zalen. Werd bij “Dream” de dans nog door een externe dansgroep verzorgt, bij deze show werd er door de leden zelf gedanst. Zowel op muzikaal als theatraal gebied maakte het koor grote sprongen. In 2002 werd de derde eigen grote productie opgevoerd: “Klokslag 4”. Bij deze show werd naast een hoog muzikaal niveau ook op technisch gebied een verdere professionalisering doorgevoerd. Het muzikale verhaal kreeg vorm door grootse en massale nummers en prachtige kostuums. Na acht uitvoeringen kon het popkoor weer terugkijken op het derde succesvolle project. In 2004 ging Spirit een nieuwe uitdaging aan. Samen met Harmonie Aurora werd het succesvolle “Mistic Night” ten tonele gebracht. Weer groeide Spirit in kwaliteit en organisatie want dit project werd 4 keer uitgevoerd in sporthal de Salamander die werd omgebouwd tot theater. In 2007 vierde het koor haar 40-jarige bestaan met 6 grootste jubileumconcerten in de Cammeleur. Het popkoor liet zien dat de spirit er nog lang niet uit is en dat op alle fronten de lat weer hoger gelegd kon worden.
 
Spirit on the Rocks  Mystic Night
 
In oktober 2009 heeft Popkoor Spirit in samenwerking met toneelvereniging Kunst naar Kracht en het Oranjecomité een herdenkingsweekend georganiseerd in het kader van Dongen 65 jaar bevrijd. 
Het Dongense publiek heeft met volle teugen kunnen genieten van een weekend herdenken maar vooral van vieren. Vieren dat wij anno 2009 in vrijheid kunnen leven. Zoals men van Spirit gewend is had de productie vele aspecten in zich die geschikt zijn voor een bijzonder breed publiek.
Een grandioos spektakel met muziek, dans en theater, waarin de kijker muzikaal en theatraal wordt verrast... was het resultaat van een unieke samenwerking tussen Popkoor Spirit, Fanfare Euterpe uit ‘s Gravenmoer en begeleidingsband Tirips.
Dit spektakel was te zien in het weekend van 24, 25 en 26 november 2011.
De voorstellingen vonden plaats in 's Gravenmoer in de inpakloods van tomatenkweker Jan Chantrel. Speciaal voor deze gelegenheid werd deze hal omgebouwd tot een heus theater. Popkoor Spirit en fanfare Euterpe namen het publiek mee naar de wonderlijke wereld van het sprookje. Het publiek zat een avond lang verbaasd en verrast in hun stoel,  bij het verdraaid hip sprookje: Twist
 
 

Spirit laat z'n gezicht zien
Naast de grote projecten organiseert Spirit regelmatig concerten in Dongen. Ook tijdens het Parkfeest in Oosterhout en de Evenementenmarkt in Waspik heeft Spirit opgetreden. Het popkoor heeft samengewerkt met andere koren in Theater de Bussel in Oosterhout en in de Concertzaal in Tilburg. Een muzikaal uitstapje was Pater Moeskroen muzikaal bijstaan bij cd-opnames. Tevens nam Spirit deel aan diverse korenfestivals met als hoogte punt het Balk Vocal Light Festival waar het koor 2e werd achter een Belgisch koor.

De toekomst...
Van kerkkoor naar een popkoor dat met moderne technieken, zang en dans spectaculaire shows op de planken zet. Spirit heeft een boeiend verleden waarin al vele grote stappen zijn gezet. Van een koor met zo veel enthousiasme, wilskracht, originaliteit, kennis, ervaring en ambitie kan het publiek nog vele fantastische producties verwachten!